Съветите на разследващите за романтичните онлайн измами


Сподели:
12 Февруари 2019, Вторник
"Създават се емоционално зависимости, които аз намирам за много по-опасни, отколкото да изпратиш 1000 евро някъде, което разбира се е глупаво, но когато човек се води от емоции, не се води от разум... Работят с емоционални дефицити и това може да има пагубен резултат."

Това разказа пред "Дневник" жена, станала жертва на романтична онлайн измама

Измама 419, по името на член от Наказателния кодекс на Нигерия, откъдето са много от групите, извършващи тези атаки, е позната и на българските разследващи от години. Имат ли обаче те възможност да установят измамниците, има ли смисъл жертвите да подават сигнал и какви са съветите за предпазване, разказа пред "Дневник" директорът на отдел "Киберсигурност" в ГДБОП Явор Колев.


"Ние нямаме начин да установим извършителите, защото тези престъпления се извършват от огранизирани престъпни групи, които са ситуирани извън територията на България - в Нигерия, Гана, Кот д`Ивоар. Същото е положението и при сексуалните изнудвания, които са насочени към мъже. Ако жените се атакуват от мъже, представящи се на и над средна възраст, с добро положение и най-често разведени или загубили съпругата си, при мъжете това става чрез профили на млади момичета. Жертвите биват омайвани и убеждавани от виртуалните момичета да се съблекат голи и да се снимат и накрая им се искат пари, за да не се разпространи снимката", обясни Колев.


Защо обаче да сигнализираме ГДБОП

"Когато става въпрос за киберпрестъпление, трябва да се подаде сигнал до ГДБОП. Разследващите ще преценят дали това е престъпление, което е извършено от българска организирана престъпна група, или става дума за международни групи. Във втория случай ние информираме нашите партньори, защото установяваме от кои IP адреси е изпращано, евентуално къде са мулетата (сметките/хората, до които се превеждат пари - бел.ред.) и т.н. Това гарантира започване на разследване в други държави". Колев допълва, че понякога стигат и до извършителя, но споменатите африкански държави нямат добре развита правоохранителна система, за да завърши всичко.

Затова антимафиотите разчитат на превенцията, на информиране на обществото.

Колев предупреждава, че е възможно срещу жертва на романтична измама да започне разследване за пране на пари. То трябва да бъде доказано, т.е. че жертвата умишлено е изпрала пари на измамника през сметката си.


Разказва за последната съвместна операция "Ема 4" (операция на ЕС и САЩ) срещу мулетата и набирането им от престъпните групи. Тя е преминала в два етапа - установяване на мулетата, разпити и други процесуално-следствени действия спрямо тях. Вторият етап е превенцията. Затова е имало информационна кампания, на сайтовете на ГДБОП, МВР, cybercrime.bg и на банкова асоциация със съобщения, че всеки може да стане муле и че това е криминализирано. В хода на операцията в България са установени 112 мулета - за всякакви киберпрестъпления, не само за романтичните измами.


Съветите на ГДБОП

"Загубените пари се възстановяват, но се стига до случаи на пълен психически срив, депресии и дори самоубийства", коментира Колев щетите от любовните измами. Затова иска съветите за превенция да достигнат до много хора.


На въпроса какво може да се направи, той обяснява, че базисните неща са проверка на профила, който ви иска приятелство. Може да се прави и с мисълта, че всеки може да стане жертва на различен вид престъпление във "Фейсбук".


"Трябва да бъдем внимателни като даваме лични данни, публикуваме лична информация, да подбираме хората, с които осъществяваме контакт". По думите на Колев всеки сам трябва да прецени какви защити в социалните мрежи да ползва, като например тази във "Фейсбук", която ограничава кръга на хора, които могат да му пратят покана за приятелство до тези, с които вече има общи приятели. Според него предпазването е първо в ръцете на потенциалните жертви.


Проверка на снимки, кой ги е харесал, има ли и каква активност в профила. При започнала комуникация - търсене на по-скорошна среща на живо. И голямо подозрение при каквото и да е споменаване на нужда от пари или също предложение да бъдат изпратени средства, ценности, да се разменят сметки.


Иначе българските служби за киберсигурност са създали и сайт - cybercrime.bg, на който се разказват различни механизми за извършване на престъпления в онлайн пространството. Съществува и австралийски правителствен сайт, който дава опция за докладване на фалшиви профили, разказва много истории на измамени, съдържа още информация как да се разпознават измамниците и съвети за предпазни мерки.

Източник: dnevnik

В категории: Анализи,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код