Цачева и Магдалинчев обещаха на адвокати спешно да подобрят електронния достъп до правосъдие


Сподели:
12 Февруари 2019, Вторник
Πpoтecтът нa   250 aдвoĸaти oт ФOБA cpeщy бeзpeдиeтo зa дocтъп дo eлeĸтopoнния пopтaл и cпpaвĸи зa инфopмaция пo дeлaтa, ĸoeтo бaви нopмaлния xoд нa cъдoпpoизвoдcтвo и пpeчи нa paбoтaтa им,  пpeдизвиĸa cпeшнa cpeщa в Mиниcтpecтвoтo нa пpaвocъдиeтo.В серия сигнали адвокатите поискаха от МП и ВСС да въведат единни правила  за всички съдилища в страната и адвокати, които да направят реален дистанционния достъп до юридическа информация за делата.  „34 милиона бяха дадени за електронно правосъдие, къде е то?“,  попитаха от ФОБА.

Миналата седмица  „Де Факто“ писа за  проблема, а  в понеделник министър Цачева е поискала спешна  среща с адвокатите, която се е провела в  Министреството на правосъдието.  На нея са присъствали  представляващият ВСС – г-н Боян Магдалинчев,  зам. министъра Евгени Стоянов и  Венета Стоилова, от дирекция електронно правосъдие и регистри при МП, а от страна на  адвокатите са били  Велислав Величков,  Георги Гайдаров,  Емил А. Георгиев и Искра Кишкова.

„Електронното правосъдие и в частност внедряването на електронната система в съдилищата, е изцяло под контрола на ВСС, а  Министерството е приело да изиграе ролята на медиатор“, е посочила  Цачева.  Боян Магдалинчев  е уверил адвокатите,  че  проектът за електронно правосъдие вече има нов ръководител, а  към електронния портал  са се присъединили всички съдилаща, предстои закупуване на хардуер в съдилищата, който ще обезпечи системата. Представляващият обаче  е пропуснал да обясни защо въпреки спешните мерки, срокът за усъвършенстване на системата е удължен да  до края на 2019 г.  Нещо, което със задължителните тримесечни тестове,   ще позволи пълноценното й ползване да тръгне чак в края на март 2020 година.

В сигналите си до двете институции адвокатите от фейсбук общността, ( около 2000 на брой),  обявиха, че   създаденият  портал https://ecase.justice.bg/ за електронно правосъдие на практика не работи. Сред многото изборени причини са  малкият брой на съдилищата присъединени към портала.  Досиетата по делата са непълни.  Всеки адвокат трябва сам да издирва контакти при проблем – няма оповестен изпълнител с контакти за поддръжка. Отделно,   ВСС не е подал пълен списък на адвокатите на изпълнителя – вероятно такъв не е поискан и няма правила за обновяване от Висшия адвокатски съвет.  Едни съдилища изискват молба със  свободен текст за достъпа до  конкретно дело, други изискват молба да се подава по електронна поща на мейл на съда и чак когато има разрешение да се подава молба по  делото. Трети  изобщо отказват да изпращат електронно дори протоколи по дела, а в някои  съдилища, деловодители пращат съдебни книжа от личните си пощи в abv.bg.

Поради липса на единна система от правила за електронен достъп до юридически услуги,  всеки съд е самостоятелна губерния и  сам определя нормите за това, например в  Пловдив съдилищата допускат до електронен достъп само адвокати от Пловдивската адвокатска колегия, в  Стара загора е същото положение и т.н..  Адвокатите поискаха също и копие от протоколите от съдебни заседания да им  бъде изпращано по имейл.

Спешните мерки,  обещани от представляващия ВСС  показват, че проблемът реално съществува, инак е жалко, че решаването му тръгва  след изтощителни опити на гилдията да получи достъп до електронно правосъдие:

    В спешен порядък Магдалинчев ще адресира до Правната комисия при ВСС преглед на Правилата за достъп до електронни съдебни дела в единния портал за електронно правосъдие с оглед съобразяване на тези правила с действащия ПАС и с чл.31 от Закона за адвокатурата и премахване на текстовете, които са в противоречие със закона и ограничават правата на адвокатите;
    В спешен порядък ще инициира до Пленума на ВСС приемане на  Временни единни правила, които да действат за всеки съд в страната до присъединяването му към електронния портал  – (И министър Цачева и г-н Магдалинчев били  изненадани от факта, че всеки съд приема свои правила в противоречие с ПАС и Закона за адвокатурата)

    Занапред ВСС  трябва да бъде гарант за еднаквото прилагане на правилата във всички съдилища;
    Магадлинчев ще поиска от ВАдвС  актуалните данни в Единния регистър на Адвокатурата и регулярното постъпване на такава информация от регистъра при ВАдвС във ВСС. На срещата представляващият  e заявил,  че от встъпването на новия състав на ВСС никога не е имало представители на Висшия адвокатски съвет на заседания на Пленума.(Макар, че поканата трябва да е отправена от самия ВСС, ако  проблемът е бил поставен за решаване ( б.р.)  Затова говори и намерението занапред да бъдат създадени  правила, които ще позволяват участието на представители от адвокатурата в заседанията на Пленува на ВСС , когато се обсъждат въпроси, свързани с тяхната работа, като дневният ред ще се качва 7 дни предварително на сайта на ВСС.

Източник: defakto.bg

В категории:

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код