Путин заплаши да насочи ракети към Европа, ако САЩ разположат свои


Сподели:
20 Февруари 2019, Сряда
Нека американските стратези пресметнат за колко минути ще долетят нашите ракети, а след това да приемат поредното антируско решение, посъветва руският лидер

Президентът на Русия Владимир Путин предупреди, че Русия може да прицели своите нови ракети в „центровете на взимане на решения“, ако Вашингтон разположи свои ракети в Европа, предадоха световните агенции.

"Русия не възнамерява да бъде първата, която да разположи такива ракети в Европа," каза Путин по време на ежегодното си обръщение пред Федералното събрание на Русия, цитиран от Агенция "Фокус".

"Ако САЩ ги разгърнат в Европа, това ще влоши драматично международната сигурност, създавайки сериозни заплахи за Русия," каза държавният глава.

"Казвам ясно и открито, че Русия ще бъде принудена да създаде оръжия, които могат да бъдат използвани ... срещу центровете за вземане на решения, които стоят зад ракетните системи, които ни заплашват," категоричен бе руският лидер.

"Русия е готова за диалог със САЩ, но вече няма да чукаме на затворени врати и да позволяваме да ни заплашват. Нека американските стратези пресметнат за колко минути ще долетят нашите ракети, а след това да приемат поредното антируско решение", заяви Владимир Путин.

„Ние искаме да имаме приятелски отношения със САЩ“, заяви държавният глава. „Но политиката на САЩ едва ли може да бъде наречена приятелска. Продължават антируските санкции, демонтират се нормите на международното право. При това определят Русия като заплаха. Но това не е истина, Русия не заплашва никого, ние не искаме конфронтации“.

За устойчивото развитие на Русия е нужен мир и затова страната развива своя военно-промишлен комплекс и разработва оръжие, за да не се осмелява никой да оказва силов натиск, поясни президентът и предложи на американците да пресметнат обсега и скоростта на руските ракетни системи и чак след това да взимат решения.

„Нашите партньори продължават разрушителната си политика“, констатира Путин. „Това са умни и талантливи хора. Но сред тях има много, които са увлечени от идеята за превъзходството на САЩ над целия останал свят. Обръщам се към тях – нека първо пресметнат времето на пристигането на нашите ракети, а след това да взимат решения“.

„Сигурността на Русия безусловно ще бъде обезпечена и ние повече няма да чукаме на затворени врати. Ще продължим да развиваме нашите въоръжени сили, включително, ползвайки се от опита натрупан по време на антитерористичната операция в Сирия. За да не може никой и да си помисли за агресия срещу Русия“, предупреди Путин.


Всички трябва да разберат, че Русия е била и ще бъде суверенна, независима държава, заяви президентът.

„Русия е била и ще бъде суверенна, независима държава. Това трябва да е ясно на всички“, заяви руският лидер. „Русия не може да бъде държава, ако не е суверенна. Някои страни могат, Русия не“.

Путин подчерта, че изграждането на отношения с Москва означава „намиране на съвместно разрешаване на най-сложните въпроси, а не диктуване на условия“.

Владимир Путин призна, че Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) е остарял, но САЩ са използвали измислени обвинения по адрес на Русия, за да излязат от него.

Той отбеляза, че „най-острият и обсъждан към ден днешен въпрос от руско-американските отношения остава едностранното излизане на САЩ от ДРСМО“.

„Да, действително, от момента на сключването на този договор през 1987 година се станаха сериозни промени по света“, заяви руският лидер.

„Много страни развиваха и продължават да развиват тези оръжия, а Русия и САЩ не, ние доброволно се ограничихме сами себе си. Това положение на нещата, разбира се, може да предизвика въпроси,“ отбеляза президентът.

„Но американските партньори трябваше да кажат именно това, да говорят честно, а не да използват измислени обвинения по адрес на Русия, за да обосноват своето едностранно излизане от Договора“, подчерта Путин.

„Щяха да направят по-добре, ако както през 2002 година, когато излязоха открито от договора за Противоракетната отбрана, бяха го направили честно. Добро или лошо – това е друг въпрос. Аз считам, че е лошо. Но направиха така и това е“.

„А как действат в действителност? Сами нарушават всичко, а след това търсят оправдание и назначават виновник, освен това мобилизират своите сателити,“ подчерта руският президент.

Източник: epicenter.bg

В категории: Европа, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код