Крум Зарков:" Парламентът сам се направи за посмешище"


Сподели:
21 Февруари 2019, Четвъртък
Ние подкрепихме ратифицирането на протокола за присъединяването на Северна Македония към НАТО и извън зала. Това заяви заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“

Груба политическа грешка е това, че ГЕРБ изпразниха от съдържание политиката ни. Ние подкрепихме ратифицирането на протокола за присъединяването на Северна Македония към НАТО и извън зала. Това заяви заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков 


Според него управляващите са изпразнили от съдържание институцията парламент. „Миналата седмица стана ясно, че в парламента има четири партии, които се чувстват добре в него, и една – БСП, която смята, че той не работи правилно. Не можем да си позволим повече да се правим, че не виждаме нерадостната роля, която е отредена на този парламент от това управление – да прави шум, докато някой друг решава нещо“, допълни той.

Зарков обясни, че близо 26 часа в правна комисия и в пленарна зала депутатите от левицата са се опитвали да защитят предложенията си и да предпазят преференцията, като начин за гласуване.

„Проблемът с избирателните списъци е сложен, не толкова, защото се гласува от името на починали хора, а защото системата на ГРАО не може да засича онези близо 2 млн. българи, които са избрали да живеят в чужбина, без да са заличат адресите си тук“, подчерта народният представител.

Той обясни, че между данните на ГРАО и данните на НСИ има разлика от 1.5 млн. души. „По данните на ГРАО се правят избирателните списъци. Създава се резерв от имена в тези списъци, който може да бъде използван за манипулация.

Предложихме създаване на публичен регистър на избирателите, който с времето да стане база на избирателните списъци, но който би позволил и последваща проверка онлайн, така че нашите сънародници от Мелбърн, например, да проверят дали някой не е гласувал от тяхно име в Търговище“, каза още Зарков.

По повод машинното гласуване той подчерта, че БСП настоява за изпълнението на закона. „През 2014 година беше съставен график, който през 2019 трябваше да бъде изпълнен. 5 години нищо не е направено и сега ни казват – ще видим след още 2. Този парламент се прочу и с факта, че всяка седмица променя различни срокове или законодателства със задна дата. Всичко вече е „след малко“ и нищо не е сигурно“, каза Зарков.

Крум Зарков уточни, че според закона, ЦИК е избрана за 5 години и те изтичат през март месец. „ЦИК се назначава по партийни квоти и хората там имат една единствена задача – да следят изпълнението на Изборния кодекс. Не разбирам този абсурден дебат – два месеца парламентът се занимава с това- да изпълни или не закона. Това трябваше да започне още през декември“, категоричен е той.

„Когато не ходим на работа, не взимаме заплати. По правилник ще бъдем санкционирани“, допълни народният представител.

Той подчерта, че българското общество е изправено пред много проблеми – колапс в здравеопазването, малкият и среден бизнес е натискан всекидневно от променящи се правила, парламентът сам се направи за посмешище.

„За нас дневният ред е съвсем различен“, каза още той и заяви, че ПГ на „БСП за България“ няма да се върне в парламента.

По повод интеграцията на Македония към евроатлантическите структури, Зарков посочи, че левицата е заявила подкрепа и е гласувала в комисия. „Въпросът беше консенсусен и нашето присъствие или отсъствие от зала няма значение“, каза още Зарков.

„Корнелия Нинова обеща на Асоциацията на европейските журналисти, че ще атакуваме Закона за личните данни в КС и този ангажимент ще бъде изпълнен. Започваме работа по конституционна жалба“, разкри още той.

"БСП има ясен план за действие, ще следим какво се случва. БСП остава на място", завърши Крум Зарков.

Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи, България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код