Парламенът прие нови правила за избор на състав на ЦИК


Сподели:
21 Февруари 2019, Четвъртък

Парламентът одобри без дебати правила за избора на нов състав на ЦИК, които вчера бяха приети в правната комисия в отсъствието на депутатите от БСП.
Според промените предложения за членове на ЦИК могат да се правят от неправителствени организации, чрез народни представители, както и парламентарни групи.

Предложения за членове на ЦИК ще могат да правят и партиите и коалициите, които имат избрани евродепутати, но на парламентарни избори не са преминали границата от 4% и не са представени в Народното събрание. След номинациите кандидатите ще бъдат изслушвани в комисията по правни въпроси в открито заседание, излъчвано в реално време.
Заседанията ще се предават пряко на интернет страницата на законодателния орган.

Изборът на председател, заместник-председател и секретар на ЦИК ще бъде направен от Народното събрание и ще бъдат гласувани поотделно. Гласуването ще е явно чрез компютъризираната система за гласуване. За избран ще се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

Ако няколко кандидати за една длъжност са получили повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, избран е кандидатът, получил най-много гласове „за“.Когато това не се случи е провежда повторно гласуване, в което участват двамата кандидати, получили най-много гласове „за“.
Източник: epicenter.bg

В категории: България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код