Исторически ден. Френско-германският парламент заседава за първи път


Сподели:
25 Март 2019, Понеделник
Франция и Германия днес провеждат първото заседание на общия си парламент. Това се случва в рамките на ангажимента им, обявен през миналата седмица, да стеснят връзките си.

50 депутати, представители на почти всички политически партии в двете държави, участват в заседанието. Броят на представителите на всяка партия е според присъствието ѝ в съответната държава и изборния резултат.

Планът е новият общ парламент на Франция и Германия да се събира два пъти годишно, предава Би Би Си. Стъпката следва подписването на Договора от Аахен, който цели да стимулира френско-германското сътрудничество в Европа. Целта на новия парламент е да приложи написаното в договора, който бе сключен през януари, и да наблюдава връзките, събитията и явленията от общ интерес за двете държави - включително международната политика, сигурността и отбраната.

Съвместният парламент все пак няма да бъде законово обвързващ с националните парламенти на двете страни.

Днешното му първо заседание е най-вече представително и процедурно, с включено подписване на общо споразумение между председателите на парламентите на Франция и Германия Волфганг Шойбле и Ричард Фаранд. Фаранд сподели в Twitter снимка от заседанието, наричайки деня "исторически".ю

Идеята е този общ парламент с времето да стане част от засилването на връзките между националните парламенти на двете държави.

Договорът от Аахен беше подписан между френския държавен глава Емануел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел в момент, когато има възход на популизма в Европейския съюз и се провежда развод с Великобритания. Двамата държавни лидери говориха тогава за нужда от засилване на европейските ценности. Освен за общи дипломатически цели, те се ангажираха и да работят за обща отбрана и "съвместна военна култура".

Въпреки това председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер коментира, че подписването на договор, който засилва сътрудничеството в малки формати вътре в ЕС, "не е алтернатива на сътрудничеството на цяла Европа".

Източник: manager.bg

В категории: Европа, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код