Лозан Панов: "Без реформа на ВСС изборът на главен прокурор е предопределен"


Сподели:
15 Май 2019, Сряда
Ако Висшият съдебен съвет остане с доминираща политическа квота и не бъде реформиран, а правомощията на главния прокурор останат неограничени, изборът не шеф на държавното обвинение ще бъде предопределен.

Това обясни пред журналисти административният ръководител на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов след среща с президента Румен Радев. Разговорът е част от серията консултации, които държавният глава организира във връзка с избора на наследник на Сотир Цацаров.

След като преди ден самият Цацаров обяви инициативата за прибързана, днес Панов каза, че тя е навременна и не е подранила. "Колкото по-рано започне дебатът за избор на главен прокурор – тема №1 на съдебната система за 2019 г., толкова по-ясни ще бъдат критериите, профилът и всичко, което е от значение за избора на един бъдещ главен прокурор", каза Панов.

Той добави, че е използвал възможността да поднови предложението си за промени в конституцията и е повторил идеите си за необходимостта от ограничаване на правомощията на главния прокурор.

По думите му един от акцентите в разговора с Румен Радев е бил въпросът, че главният прокурор в България "с тези правомощия има монопол да повдига на когото, когато и за каквото поиска обвинение". Наред с това липсва контрол над неговата дейност, което го прави най-силната политическа личност, смята председателят на ВКС.

По думите му без реформа всеки, избран на мястото на Цацаров ще бъде в същото положение, защото става дума за личност с неограничени правомощия.

„Личността е важна и тя може да направи институцията, но няма как да не повдигнем темата за правомощията и контрола, когато става въпрос за една личност с неограничени правомощия", каза Панов.

Той припомни и обещание на премиера Бойко Борисов, че реформа на прокуратурата ще има след Цацаров.

"Ако говорим за политизация на прокуратурата, с някои действия тя ясно показва, че обслужва управляващите", смята още председателят на ВКС.

В четвъртък ще проведе разговор и с председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, а през следващите месеци с членове на Висшия съдебен съвет, както и с министъра на правосъдието Данаил Кирилов.

Източник: svobodnaevropa.bg


Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код