Прекланяме се пред загиналите Баташки мъченици


Сподели:
17 Май 2019, Петък
"Излишно е да прибавим, че без Батак нямаше да има свободна България", е казал Патриархът на българската литература народният поет Иван Вазов.

Днес почитаме паметта на светите Баташки мъченици.

През 1876 г. по време на Априлското въстание, след продължилата две седмици ожесточена и неравна битка с многохилядна турска армия гибелтта си намират хиляди души от населението на Батак. В кървавата пролет градът е опожарен до основи, а смелите българи загиват в името на православната вяра. В продължение на три денонощия повече близо 2 000 човека, събрани в църквата "Св. Неделя" бранят своята чест и вяра. Всички те загиват след разрушителните пламъци в храма.

На 3 април 2011 г. Българската православна църква канонизира за светци жертвите на баташкото клане. Но най-напред те са признати за мъченици и светци най-напред от Българската старостилна православна църква на днешната дата - 17 май, през 2006 г.  От тогава отбелязваме деня като Събор на св. Баташки мъченици.

Историята е запазила само някои от имената на загиналите българи от Батак – местните свещеници Петър и Нейчо, великомъченикът Трендафил Керелов, Иван, Илия и други.

Източник: kmeta.bg

В категории:

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код