Георги Караиванов:"Истината е равна на уволнение"


Сподели:
09 Юли 2019, Вторник

"Истината е равна на уволнение", обяви  младшият експерт РИОСВ-Враца Георги Караиванов, който беше уволнен заради подаден сигнал в прокуратурата за неправилно съхранение на сероводород. След репортажа по медиите, той бе върнат на работа по разпореждане на премиера Бойко Борисов.

До 20-25 юли трябва да бъде извършена операцията по изкарването на сероводорода от Враца. Опасност за хората винаги има щом стои толкова дълго (над 20 г. - б.р.), но се надявам бързо да се изкара, посочи Караиванов. Той има подкрепата на местните хора и медиите от Враца, но не и от "Контрол на околната среда".

Караиванов обясни, че след излъчването на репортажа лично премиерът Бойко Борисов се свързал с него и му казал, че ще бъде възстановен на работа.

Премиерът го поздравил за действията, за гражданска позиция и за борбата с РИОСВ-Враца. Новоназначеният шеф Христо Христов го уволнява с аргумент, че нямало работа и тя щяла да бъде прехвърлена в друг отдел.

Караиванов обясни, че преди да бъде уволнен и преди последната проверка, нямало да позволи фирма, която не е акредитирана да извърши извозването и изкарването на сероводород от Враца. Нищо не работи, за да се налага да се намесят медиите, призна той и допълни, че всичко споделил с министъра на околната среда и водите Нено Димов и премиера.

Той бил върнат на същия щат, на който е бил преди това и с мисията да поеме случая за изкарването на сероводорора от града.

Припомняме, след фалита на "Химко" Враца там остават 110 тона серовъглерод. Фирмата, която го съхранява, е на депутата Станислав Попов от ГЕРБ. След репортаж на националната телевизия започна процедура по извозване на веществото, което трябва да стане до края на юли.

През месец май Попов увери на брифинг, че няма опасност за населението от серовъглерода, който се съхранява в цистерни под вода на площадката към ТЕЦ-а към неработещия отдавна торов завод "Химко".

"Над 20 г. това вещество е съхранявано тук и не е имало нито един инцидент. Взел съм решение това вещество да бъде абсолютно извозено. Преговаря се с две фирми. Едната проявява интерес да го използва, заради което тя си прави проби и веществото се сертифицира. Ако не се разберем с тази, другата фирма директно сме се разбрали с нея да го извози и те ще си го утилизират. Ще бъде осигурена фирма, която ще замерва редовно изпаренията всеки ден докато бъде извозено веществото".

Източник: news.bg

В категории:

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код