Москва определи като възмутителни действията на Великобритания в Ормузкия проток


Сподели:
11 Юли 2019, Четвъртък
Напрежението в Персийския залив расте

„Причината за това е ясна – целенасочената линия на Вашингтон към изостряне на ситуацията в района около Иран“, категоричен е Сергей Рябков, заместник-министър на външните работи на Русия

Рискът от пряка конфронтация в региона около границите на Иран се увеличава след последните събития с британския петролен танкер в четвъртък, това заяви заместник-външният министър на Русия Сергей Рябков, предават ТАСС 

„Ситуацията е изключително тревожна. Убедени сме, че в конкретните условия, рискът от пряк сблъсък в последно време се засили, което прави предвиждането на бъдещите събития в района доста сложно“, заяви Рябков.

„Причината за това е ясна – целенасочената линия на Вашингтон към изостряне на ситуацията в района около Иран“, категоричен е представителят на Кремъл.
Според него Иран е проявил стратегическо търпение за изключително дълго време. „Сега те демонстрират разграничение от тази ситуация“, добави още Рябков.

Руският дипломат призова всички страни да проявят политическа воля и да не допускат ситуацията „да придобие неконтролируем характер“.

По-рано Лондон отправи обвинение, че ирански лодки са се опитали да задържат британски петролен танкер в Персийския залив. Първият дипломат на Техеран Мохаммад Джавад Зариф категорично отхвърли обвиненията.

„Видно е, че танкерът е преминал успешно. Това, което те сами казаха и обвиненията за предизвикване на напрежение нямат никаква стойност“, категоричен е външният министър.

В началото на юли Гибралтар задържа ирански танкер, заподозрян в транспортиране на петрол за Сирия в нарушение на санкциите.

Тогава испанският външен министър Жозеп Борел заяви, че корабът е бил задържан във водите на отвъдморската британска територия на южния край на Испания по искане на САЩ.

Техеран, който извика британския посланик в Иран в знак на протест срещу акцията, призова за "незабавно освобождаване на петролния танкер".

Източник: parentacademy.bg

В категории: Анализи

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код