Експерт:" Лихвите по жилищните кредити са с исторически ниски нива"


Сподели:
09 Август 2019, Петък
Интересът към кредитирането се върна и всяка година се формират ръстове с 8%, обясни той

Изтеклите лични данни при хакерската атака на НАП са непълни, затова, ако някой реши да тегли кредит от наше име, ще му трябват допълнителни. Не бива да даваме лични данни по телефона, каза Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит център

В последните 4 години интересът към кредитирането се върна и всяка година се формират ръстове с 8%.

Това каза Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит център. Той обясни още, че лихвите по жилищните кредити в промоционалните оферти са с исторически ниски нива – средно са 2,8 и 3,2%, а българите теглят средно малко над 100 хиляди лева за покупка на жилище. Тошев добави,  миналата година е предупредила банките да са по-внимателни в оценка на кредитоспособността, да ограничат финансирането при ипотечните кредити над 80% от стойността на имота, защото там има риск.

Има и стабилизиране на цените на имотите, а пазарът се успокоява и няма спад на броя на сделките. Цените на имотите в София са по-високи и затова се теглят по-големи кредити, хората искат да живеят в по-големи жилища, заяви още експертът. Той добави и че има сериозен ръст на потребителските кредити. Най-вече теглим за ремонти, по-малко - за почивки.

Тошев коментира и изтеклите данни от НАП. Изтеклите лични данни през системите на приходната агенция при хакерската атака са непълни, затова, ако някой реши да тегли кредит от наше име, ще му трябват допълнителни. Поради тази причина не бива да даваме лични данни по телефона, ако някой ни се обади, бе категоричен той и добави, че в кредитния регистър винаги може да проверим какви кредити има на наше име.

Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код