ПК „Култура“ реши: „Българан“ и „Златното ключе“ с почетен знак „Златен“ за заслуги към Варна


Сподели:
09 Август 2019, Петък
Предложението за удостояването на проф. Милко Коларов със званието „Почетен гражданин на Варна“ е издигнато от инициативен комитет от 14 души.
Това стана ясно по време на заседнаието на ПК „Култура и духовно развитие“ към местния парламент във Варна, предаде Радио Варна.

Проф. Коларов има огромни заслуги като композитор, диригент и музикален педагог от международен мащаб. През последните 27 години Милко Коларов е една от емблемите на ММФ „Варненско лято“, а като преподавател и диригент на симфоничния оркестър на НУИ „Добри Христов“ и на камерния ансамбъл „Симфониета“ той е подпомогнал творческото израстване на десетки инструменталисти, композитори и музикални педагози. През 2018г. той бе удостоен с най-високия орден в сферата на културата – „Св. Св. Кирил и Методий“.

Почетен знак за заслуги към Варна – „Златен“, съветниците към комисията по „Култура и духовно развитие“ отредиха за:

Алпинистът Атанас Скатов, член на варненското ТД „Владислав Варненчик“, който развя знамето на Варна – Европейски град на спорта 2019 от 3 върха над осем хиляди метра през последните месеци;

Краеведът Атанас Пенев за приноса му към краеведческото дело, за общественополезната му дейност като изследовател, журналист и по повод неотдавнашната му 80-годишнина;

Детско-юношеския театър „Златното ключе“ за приноса в развитието на театралното дело във Варна;

Театър „Българан“ – за принос в частната театрална дейност вече 15-сет години;

Почетен знак за заслуги към Варна – „Сребърен“, съветниците присъдиха на:

Читалищният секретар Франциска Йорданова от НЧ „Христо Ботев – 1928“ и народната певица Кичка Христова за всеотдайната им работа в съхраняването и популяризирането на читалищната дейност, българския фолклор.

Източник: sputnik.bg

В категории:

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код