Спецпрокуратурата пусна разпит от разследването срещу "Тад груп"


Сподели:
23 Август 2019, Петък
Доказателствата сочат, че тримата обвинение в тероризъм са действали с умисъл

Наблюдаващият прокурор, който води разследването срещу арестуването за дигиталния пробив на системата на НАП, разреши изнасянето на още доказателства от папките по делото.

"Въпреки прозрачността, се разпространяват неверни твърдения, които целят злепоставяне на магистрати", аргументират разсекретяването на доказателствата от прокуратурата. Делото е срещу компанията „Тад груп”, а трима са обвинени за източването на данните на 5 милиона българи от системата на НАП. Решението на магистратите е взето след множество запитвания.

Обвинените по делото са шефът на „Тад груп” Иван Тодоров, търговският директор Георги Янков и служителят Кристиян Бойков.

Действието на спецпрокуратурата идва по-малко от месец, след като прокурор Евгения Станкова обяви, че делото ще се гледа при закрити врата, за да не бъдат разгласявани данни, които да всяват допълнително социално напрежение и паника в обществото. Тогава Станков бе категорична, че каквито и въпроси да й бъдат задавани те са обект на засекретяване, тъй като касаят националната сигурност и тя няма да може да отговоря на тях.

В крайна сметка доказателства продължават да бъдат изнасяни по официалния ред чрез сайта на прокуратурата.

Документите може да видите тук и тук

Новите разговори сочат, че извършителите са знаели точно какво правят и в деянието има умисъл. Специализираната прокуратура предоставя допълнителна информация, пише в новото съобщение по повод доказателствата.

На 08.08.2019 г. в проведено съдебно заседание Апелативният специализиран наказателен съд взе спрямо обвиняемия Иван Тодоров най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража". Съдът се запозна с представените от Апелативната специализирана прокуратура нови доказателства във връзка с извършената хакерска атака срещу НАП. Той и останалите двама души са обвинение в тероризъм.

До настоящия момент Специализираната прокуратурата два пъти оповести данни от досъдебното производство, тези доказателства са разгласени след разрешение на наблюдаващия прокурор, както и след като същите са били предмет на съдебно обсъждане.

Източник: dir.bg

В категории:

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код