Ердоган: "Недопустимо е ядрените държави да забранят Турция да придобие свой собствен подобен арсенал"


Сподели:
05 Септември 2019, Четвъртък
Турският президент защитава идеята страната да притежава ядрено оръжие

Имаме Израел наблизо, той ни е почти съсед. Те плашат с притежанието на атомни сили, никой не може да ги докосне, отбелязва държавният глава

Държавният глава на Турция Тайип Ердоган определи като недопустимо разполагащите с ядрен арсенал държави да забраняват на Анкара са се сдобие със свое собствено ядрено оръжие. Той обаче не поясни дали Турция има намерение да предприеме действия в тази насока.

Това отбелязват в редакцията на електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.


„Някои страни имат ракети с ядрени бойни глави, при това не една или две. Но (те ни казват), че не можем да имаме такива. Не мога да приема това“, цитира изданието думите на Ердоган към членовете на управляващата Партия на справедливостта и развитието, изречени от източния град Сивас.


„Няма развита нация в света, която да няма ядрени оръжия", каза Ердоган. Но всъщност много развити страни нямат ядрено оръжие, подчертават от редакцията.


Турция подписа Договора за неразпространение на ядреното оръжие през 1980 г., а също така и Договора за цялостна забрана на ядрени изпитания от 1996 г., който изключва ядрени тестове за каквито и да било цели. Но Ердоган намекна, че страната му иска защита подобна на тази, която има Израел.
„Имаме Израел наблизо, той ни е почти съсед. Те (израелците) плашат (други нации) с притежанието на ядрен арсенал. Никой не може да ги докосне", отбеляза турският президент.

Източник: epicenter.bg


Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код