Константин Занков: "Бяхме оставили туризма на автопилот, сега си взехме поука"


Сподели:
05 Септември 2019, Четвъртък
Отчитаме 400 000 посетители по-малко, има спад на руския и немския пазар

Oл инклузив почивката отново бе най-предпочитана,

- Г-н Занков, какви изводи си правите в края на летния туристически сезон на фона на отправените критики и негативните прогнози?

- Що се отнася до морския туризъм, можем да кажем, че определено е налице спад. Очакваме сезонът да приключи с 400 хиляди туристи по-малко в сравнение с миналата година. Ако говорим за другите форми на туризъм - в градска среда, балнео и спа, се наблюдава точно обратното. Там има ръст и се превръщат в алтернативни форми.

- На кои пазари има спад в морския ни туризъм?

- На ключови за нас пазари като Русия и Германия. Това беше очаквано, тъй като анализирахме ситуацията още миналата година. Бих казал, че спадът започна още от юни.

- Защо обаче не успяхме да наваксаме през август, когато е и пикът на сезона?

- По принцип всяка година август е силен и това е пикът на сезона. Хотелите са пълни, последните чартъри към България са на 1 октомври. Така че не успяхме да изградим един висок сезон, което изигра роля. Ако компенсираме тези спадове, всъщност трябваше да са за сметка на по-продължителен престой и по-дълъг сезон. Това не бива да е на принципа ден година храни, за да запълним високия сезон на 100%.

- Можем ли да кажем, че отливът на туристи е тенденция изобщо през последните няколко години?

- Не бих казал, миналите години имахме ръст. Но от последните няколко години тази е най-лошата, говорейки за морски туризъм. Както казах, другите форми в сектора се развиват добре. Страната ни като цяло стои стабилно. Това, което трябва да се направи, е да се създаде маркетингова концепция на ниво държава, дестинации и бизнес, за да стимулираме гости от май до октомври - както се казва и през „крилата“ на сезона. Така хората няма да целят само почивка на плажа, а ще съчетават семинари, спортни дейности, екскурзии. А от друга страна, определено се налага повишаване качеството на услугите за определена категория хотели.

- Как може да стане това обаче, при условие че отново бе на дневен ред проблемът с дефицита на кадри?
- Това не е само български проблем. Реално нещата са свързани. Когато хотелите имат по-дълъг сезон и работят, ще имат съответно и повече приходи. Така бизнесът ще си позволи по-високи възнаграждения на екипа си. Очевидно тогава ще има и по-качествени кадри, които няма да работят само от 15 юли до 25 август на макс, а през другото време да нямат заетост.

- А има ли нови пазари, които привличаме, или нови тенденции в предпочитаните услуги?

- Конкретно за Варна и Бургас спадът, който регистрираме, е около 8,3% при чуждестранните туристи. За сметка на това пък имаме увеличение на родните и румънските туристи.

- Можем ли да кажем, че хотелиерите си върнаха родния турист?

- Не можем да говорим, че изобщо хотелиерите са губили българина като клиент, защото той почива както на родното Черноморие, така и в Гърция и Турция. Но всеки турист търси едно - добро качество на услугата, която заплаща. Бих казал, че хотелиерите тази година се стараха повече, тъй като видяха спадовете. Затова и се стремяха да повишат качеството на услугата. Следователно ще има и повече доволни туристи. Всички знаем и че хотелите се резервират на база репутация.

- Кое тогава ни изигра лоша шега?

- Общо взето, последните две години оставихме туризма си на автопилот, сега си взехме поука. Определено ситуацията в Египет, Тунис и Турция преди време доведе повече туристи към нас, без да положим кой знае какви усилия. Но след като тези страни се завърнаха на пазара, ситуацията у нас се промени.

- Към какво хотелиерите трябва да насочат усилията си сега?

- Задължително трябва да се стремят към качествено обслужване, на ниво дестинация да предоставят един дълъг сезон. Имам предвид да се подготвят фестивални събития, да се развива конгресен туризъм и на различни форми на бизнес туризъм, спортни подготовки. Но това се прави от целия бизнес и идеята е, че държавата трябва да го мотивира, за да не се затварят заведения и хотели на 10 септември. Това е масова практика за съжаление, може да е много хубаво времето в Слънчев бряг, да речем очаква се добър септември, а хотелите вече не работят. Това трябва да се промени.

- Кои са били предпочитаните пакети?

- Ол инклузив почивката и тази година беше най-търсена, независимо от категорията на хотелите. Например 3-звездните хотели предлагат закуска, апартхотелите - само нощувка, а високо категорийните хотели предоставят ол инклузив или полупансион.

- Тепърва предстои есенният сезон, културният туризъм набра сила през последните години. Какви са очакванията ви?

- Очакванията са добри и се надяваме през септември и октомври да компенсираме спада. Прогнозираме ръст на културно-познавателния туризъм, затова трябва да се стремим той е да целогодишен. Трябва да го рекламираме добре, да се мотивират все повече хора да посещават страната ни.

- Кои са предпочитани дестинации що се отнася до този вид туризъм?

- Естествено, София заради връзката с нискобюджетни авиокомпании. Тя е по-атрактивна дестинация за културно-познавателен туризъм. Също така Пловдив като европейска столица на културата, както и Велико Търново. Много хора пък съчетават различни форми, като например пътуване в Родопите, след това спа хотели.

- Предпочитани ли са още къщите за гости с каменна пещ, минералните води? Остава ли популярен дългият уикенд?

- Българинът обича гостоприемството, в такива къщи за гости определено всеки се чувства добре. Това продължава да се търси, хората обичат домашен уют, да имат вкусна храна и приятна атмосфера. Но напоследък наистина предпочитат да пътуват по-често, но за по-кратко. Отмина времето, в което се вземаха отпуски от по 10-14 дни. Вече се търсят дългите уикенди.

- Младите хора ориентират ли се към културен туризъм?

- Да, особено хора на около 27-28 години. Културният туризъм е предпочитан и от чуждите туристи.
- Кои дестинации са най-атрактивни за тях?

- Всичко зависи от профила на посетителите и националността. Някои предпочитат поклоннически туризъм, други търсят кулинарен и винен туризъм. Той е предпочитан от всички. Също така в съчетание с балнео и спа е добра комбинация. Туризмът като цяло е хибрид от услуги и затова хората съчетават различни форми.

- А как може да се преодолее проблемът с липсата на кадри?

- Добра заетост, добро качество с конкурентно възнаграждение, допълнителни обучения. Това ще мотивира служителите, ще намали текучеството.


Визитка:

Константин Занков е роден на 7 ноември 1987 г. в София

Завършва езикова гимназия с изучаване на английски и немски език

Има бакалавърска степен „Туризъм“ и магистърска степен „Бизнес администрация“ със специализация маркетинг управление

Специализира в 12 държави

От 2012 г. е главен експерт към Института за анализи и оценки в туризма

Има повече от 10 години мениджърски опит в различни бизнес направления, свързани с туризма

Основател е на маркетинг и консултантска компания

Бизнес консултант, лектор и обучител, работил с множество брандове от България, Европа и САЩ

Източник: monitor.bg

В категории: Интервюта

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код