Председателят на движение "Русофили" е обвинен в шпионаж


Сподели:
10 Септември 2019, Вторник
Николай Малинов е обвинен в шпионаж, Решетников - със забрана да влиза в България


​Председателят на "Русофили" и бившиздател на в. "Дума" Николай Малинов е обвинен в шпионаж в полза на Руския институт за стратегически изследвания, ръководен от бившия генерал Леонид Решитников

На Решетников, чието име нашумя заради срещата му с председателя на БСП Корнелия Нинова в Русия и разговора за кандидатурата за президент Румен Радев, е забранено да влиза на българска територия за 10 години!

На пресконференция в МВР, главният прокурор Сотир Цацаров, в компанията на зам.-главния прокурор Иван Гешев и вътрешния министър Младен Маринов, обяви, че на Малинов е повдигнато обвинение по чл. 105 от Наказателния кодекс - за шпионаж. Наказанието е от 5 до 15 години затвор, но интересен аспект е, че в текста пише и следното: "Деецът не се наказва, ако доброволно се разкрие пред органите на властта". Малинов обаче е с мярка "Подписка", с гаранция 50 000 лева, а досъдебното производство се води от Специализираната прокуратура.

При вчерашните обиски - 11, в София, Перник и Брезник, властите са намерили изготвена от Малинов докладна записка на руски език, озаглавена "Необходимата геополитическа преориентация на България". В нея пишело, че било необходимо България да се преориентира към Русия и "на основата на православието". А като основни направления - общо пет -  как да стане това преориентиране, са посочени дейност на неправителствения сектор, създаване на сайт (информационна агенция), създаване на телевизионен канал и създаване на партия, с която да се натрупа "значителна електорална сила".

Иван Гешев заяви, че Малинов е писал в докладната, че за създаване на медийно влияние било необходимо осигуряване на сериозно финансиране - "за придобиване на компанията Vivacom чрез съдействието на (руската) банка ВТБ". ВТБ беше миноритарен акционер в КТБ, а българското звено "ВТБ Капитал" се води от бившия финансов министър Милен Велчев. По думите на зам.-главния прокурор, според Малинов Vivacom трябвало да бъде купена и поставена под чужд контрол. Припомняме, че ВТБ беше инициатор на търга, с който Vivacom премина в ръцете на Спас Русев и заради който друг руски олигарх - Дмитрий Косарев, води редица дела, включително в чужбина. Претенциите на Косарев да има дело по същество във Великобритания бяха отхвърлени от Висшия съд на Англия.

Връзка с Цветан Василев

Гешев посочи, че схемата се е развивала през банкера Цветан Василев, още когато ръководеше КТБ. Връзката била през руския олигарх Константин Малофеев, който е свързван с белгиеца Пиер Луврие - човекът, поискал да купи за 1 евро няколко от предприятията в империята на Василев, включително Vivacom. Малофеев е свързван с руския президент Владимир Путин.

"За мен единствената разделителна линия в българското общество следва да е дали обичаш страната си или не. Ние обичаме родината си България, защитаваме българския национален интерес и спазваме българските закони", завърши Гешев.Източник: actualno.com

В категории:

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код