Габриел: Новият ми ресор “Иновации и младеж“ е признание за България. Ще управлявам 100 млрд. евро


Сподели:
11 Септември 2019, Сряда
Бюджетът е третото перо в ЕК след "Земеделие" и "Кохезионна политика", подчерта тя

Новият ми ресор в ЕК „Иновации и младеж“ е признание за България.

Това заяви българският еврокомисар пред журналисти в Брюксел.

Габриел бе видимо доволна от новите си задължения като еврокомисар и поздрави председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за смелостта най-после да бъдат обединени под една шапка основни елементи на така наречения „златен триъгълник“: наука, бизнес и образование.

„Много голяма и смела амбиция е високо в дневния ред на ЕС да стоят иновациите и младите хора. Това е признание за България. За мен беше важно в новия ресор да бъдат голяма част от нещата, които сме успели да свършим по време на изминалия мандат в сектор „Цифровизация“. Напомням, че суперкомпютрите, дигиталните иновационни хъбове, всичко свързано с киберсигурността, се финансира от програмата „Хоризонт 2020“. Нейният наследник ще бъде “Програма “Европа” и тя ще бъде под мое ръководство“, добави още тя.

Габриел обясни още, че ще отговаря изцяло за финансирането и новия начин, по който ще функционира програмата „Европа“.

„Бюджетът е 100 милиарда евро. Това е третото перо в европейския бюджет след „Земеделие“ и „Кохезионна политика“. И ще отговарям изцяло за новия план за действие за цифрова грамотност“, добави още българският еврокомисар."Искам Централна и Източна Европа да имат достойно място в Програма „Европа“," подчерта българският еврокомисар.

Габриел добави, че днес наблюдаваме географски дисбаланси, като акцентира на желанието ѝ нашите учени и нашият бизнес също да бъдат активно включени в новата европейска програма. Тя обърна внимание и на учителите, като заяви, че ще им обърне специално внимание.

"Искам те да имат това усещане за достойнство“, заяви Габриел. По думите ѝ важни за нея ще бъдат практическите измерения на работата ѝ.

„Искам научните изследвания, иновациите и нещата, свързани с младите хора, да им носят практически умения така, че те да се реализират. Наука, бизнес и образование с практическа насоченост и с много повече умения, които да са адаптирани към цифровата ера и трансформация, която преживяваме“, обясни Габриел.

"Ако Европа иска да се върне на цифровата карта, това минава през иновации и образование", заяви тя.

Еврокомисарят допълни, че само с иновации можем наистина да се борим за лидерство в областта.

„Това ще е сред моите приоритети - да прилагаме европейски решения за днешните предизвикателства, европейски продукти и услуги“, обясни тя. От думите ѝ стана ясно, че в областта на образованието проблем остава изтичането на мозъци фокусира вниманието върху европейски програми, свързани с младите.

"Имаме амбицията да увеличим тройно като бюджет програмата „Еразъм“. Тя сега е 15 милиарда, а за следващия програмен период е планирано да бъде 45 милиарда“, каза още Мария Габриел.

Източник: http://epicenter.bg

В категории: Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код