Заев в парламента: "Македонската комисия да не настоява за постигане на абсолютна историческа истина"


Сподели:
04 Октомври 2019, Петък
Не очаквам България и Гърция да блокират евроинтеграцията на Северна Македония, каза той

Не се плашете, ако нещо е документирано и исторически прието от двете страни, цитирайте документи и говорете за тях. Намерете начин чрез това да градим приятелство, а не да ни разделят, посочи Заев.

"Не очаквам България и Гърция да блокират евроинтеграцията на Северна Македония, напротив, очаквам те да бъдат наш авангард и адвокати за започването на преговори с ЕС и пълноправно членство в НАТО", заяви македонският премиер Зоран Заев в отговор на депутатски въпрос.

"След поставянето на "червени линии за историята" от страна на България дадох насока на македонската комисия да не настояват за постигането на абсолютната историческа истина, а да утвърдят определени факти, които и досега са констатирани, но през призмата на приятелството, за да постигнат целта си да бъдат модерни европейски държави с модерни европейски народи", съобщи той.

"Целта на преговорите е как ще утвърдим нашия идентитет на Балканите, но това да не пречи на бъдещето на нашите граждани. И договорът с България и договорът с Гърция гарантират идентитета ни и дава сериозни перспективи на държавата ни. Ние сме в навечерието на историческото решение да получим дата за начало на преговори за членство в ЕС", каза Заев.

По думите му, смесената комисия, не трябва да има претенцията да "утвърждава окончателната истина".

"Историята живее, дискутира се и с течение на времето ще се утвърдят и новите исторически факти. Но има и факти, които не се оспорват от нито една от страните. Затова и казвам на нашата комисия – не се плашете, ако нещо е документирано и исторически прието от двете страни, цитирайте документи и говорете за тях. Намерете начин чрез това да градим приятелство, а не да ни разделят", посочи Заев.

Той повтори, че с договорите с България и Гърция не се поставя под съмнение идентитета на македонците, и припомни, че в Скопие премиерът Бойко Борисов е говорил за "македонски народ", "също както открито говори за обща история".

Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код