Изборът на новата Еврокомисия пред отлагане. Охвърлиха кандидатката на Макрон


Сподели:
10 Октомври 2019, Четвъртък
Силви Гулар се провали и при второто си изслушване пред евродепутатите

Евродепутатите отхвърлиха днес кандидатурата на французойката Силви Гулар за еврокомисар.

Днес тя бе изслушана за втори път от тях, но отново не можа да ги убеди, че е способна да поеме един от най-важните ресори, включващ вътрешния пазар, технологиите и отбраната

Кандидатурата й бе отхвърлена с тайно гласуване от депутатите от комисиите по вътрешен пазар и по промишленост, изследвания и енергетика.

И при двете изслушвания Силви Гулар бе разпитана за твърденията, че е използвала неправомерно у дома си свой помощник от Европарламента, когато е била депутат в него. Тя бе питана и за работата сив американски мозъчен тръст, както и за обхвата на нейния ресор.

Провалът на Гулар е сериозен удар срещу френския президент Еманюел Макрон, който се смята за новия силен човек в Европа. Именно той стана причина либералите да се превърнат в незаобиколим фактор в Европарламента.

Подозренията са, че по този начин дясноцентристите в лицето на Европейскта народна партия (ЕНП) си отмъщават на либералте от „Обнови Европа“ (ОЕ) заради провала на кандидатурата на германеца Манфред Вебер за председател на Еврокомисията. Вебер бе издигнат от ЕНП, която и след изборите през пролетта остана първа сила в Европарламента. Но Макрон бе човекът, който провали избирането му.
За тази вероятност намекнаха и източници от администрацията на Европарламента.

Ударът е и срещу новоизбраната председателка на Еврокомсията Урсула фон дер Лайен.

Днес отхвърлените кандидати от представения от нея екип станаха трима. Освен Гулар това са румънката Рована Плумб и унгарецът Ласло Трочани. Двамата бяха уличени в конфликт на интереси от Комисията по правни въпроси и изслушването им бе отменено. А Фон дер Лайен бе посъветвана "да вземе мерки", което бе изтълкувано "да предложинови кандидати".

Унгария веднага предложи представителя си в ЕС Оливер Вархей.

Урсула фон дер Лайен досега отхвърли двама нови кандидати, предложени от Румъния. Отгоре на всичко днес правителството в Букурещ падна и нещата стават още по-сложни. Кризата в северната ни съседка е още един аргументв полза на отлагането на избирането на следващата Еврокомисия.

Източник: clubz.bg

В категории: Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код