Десетки приятели, близки и творци се сбогуваха с големия Милчо Левиев


Сподели:
18 Октомври 2019, Петък

Музикантът почина на 12 октомври в болница в Солун след тежко боледуване


България тепърва ще осъзнава какво е загубила, защото Милчо Левиев е от не многото български творци, който можеше да каже, аз съм пловдивчанин и филебелия, аз съм българин и космополит, каза Петър Стоянов

Десетки приятели, близки и творци дойдоха да се простят с големия Милчо Левиев. Сред дошлите бяха президентът Петър Стоянов, Ицхак Финци, Теодосий Спасов, проф. Васил Казанджиев, българският Франк Синатра – Васил Петров, Стоян Янкулов – Стунджи и много други, предаде БГНЕС.

Милчо Левиев, както каза, Георги Арнаудов беше олицетворение на свободния дух. Той някак си ни даде възможност да осъзнаем, че всеки от нас може, стига да иска достатъчно много и достатъчно да настоява в това. Той ни показа, че всичко е възможно, че човек може да бъде гражданин на света. А той беше именно такъв. Има празнини, които не могат да бъдат запълнени и той остава точно такава. Ние нямаме друг такъв музикант“, каза китаристът Иван Лечев.

Български пианист, композитор, музикален продуцент и аранжор Живко Петров каза, че Левиев за него и музикантите у нас е техен вдъхновител и учител.

„Ако ни чува ще му кажа само, че адски много го обичаме и ще продължим неговия път. Вярвам, че той ще бъде и ще дирижира ангелския оркестър“, заяви Петров.

Президентът на България в периода 1997-2002 г. Петър Стоянов каза, че с Левиев го свързва дългогодишно приятелство, както и фактът че и двамата са от Пловдив.

„България тепърва ще осъзнава какво е загубила, защото Милчо Левиев е от не многото български творци, който можеше да каже, аз съм пловдивчанин и филебелия, аз съм българин и космополит. Милчо беше освен всичко друго и невероятен ерудит с невероятно чувство за хумор“, заяви Петър Стоянов.

„Не трябва да забравяме неговия кураж, предприемчивост. Да напусне България в тези тежки години и да осъществи кариера на запад, знаейки че ще остане невъзвръщенец и въпреки всичко да се прочуе в света. Талантът му не може да остане скрит. За съжаление не можах да осъществя мечтата си да бъда с него на една сцена или в звукозаписното студио“, каза Васил Петров.

Музикантът почина на 12 октомври в болница в Солун след тежко боледуване. В последните години Левиев живееше там със съпругата си Вики Алмазиду. Той си отиде само два месеца преди да навърши 82 години.

Милчо Левиев, който е номиниран за две награди “Грами”, е автор на композиции и аранжименти, и участвал като изпълнител в Американската джаз филхармония, Симфоничния оркестър на Бевърли Хилс, Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на българското радио и други. Музикален ръководител е на Биг бенда на Българското национално радио и телевизия между 1962 и 1966 г.

Композирал е музика за много български игрални, анимационни и документални филми от 1963 до 1968 г.

Носител е на наградата на критиката от джаз фестивала в Монтрьо през 1967 г. Лидер и пианист е в джаз-квартета Фокус`65 от 1965 до 1970 г. Името му е включено в енциклопедията “История на европейския джаз”.

Левиев е музикален ръководител и щатен композитор в Държавния драматичен театър в Пловдив, както и преподавател по камерна музика в Държавното музикално училище в Пловдив (1960-1962). През 1959 е удостоен с втора награда на Международния младежки конкурс за композиция във Виена, Австрия.

От 1999 г. маестро Левиев води музикални семинари в Нов български университет, които в последствие прерастват в майсторски класове, като през 2009 г. създава Фонд “Милчо Левиев & Вики Алмазиду”.

Източник: epicenter.bg

В категории: Новините, Новините, Култура

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код