Кипър отнема "златните паспорти" на 26 чужденци


Сподели:
08 Ноември 2019, Петък
Кипърското правителство обяви, че ще отнеме "златните паспорти" на 26 богати чуждестранни инвеститори и членове на семействата им от страни извън ЕС, предаде Би Би Си.

Вътрешният министър Константинос Петридис не каза имената на въпросните хора. Твърде се, че сред тях са деветима руснаци, осем камбоджанци и петима китайци. Според ЕС тези схеми може да прикриват измами. Кипър предлага европейски паспорти срещу инвестиции в размер на най-малко 2 милиона евро.


По думите на Петридис са били допуснати грешки при обработването на някои от молбите за гражданство. За останалите неевропейски граждани сред двадесет и шестимата се предполага, че са от Малайзия, Кения и Иран.
През януари Европейската комисия предупреди държавите членки да затегнат проверките на неевропейските граждани, които искат да придобият паспорти срещу инвестиции. Има опасения, че т.нар. златни паспорти може да са вход за ЕС за престъпни групи или правителствени служители, които искат да перат големи суми пари или да укриват данъци.


Петридис каза, че решението да се отнемат кипърските паспорти на 26 човека е дошло след разследването на девет инвестиционни случая.


Пред Би Би Си той коментира, че се разглеждат случаи на натурализация отпреди 2018 г. "Това е според насоки от ЕС, че когато се променят критериите, трябва да има втора проверка", уточни министърът, като припомни, че тази година Кипър е въвел 11 категории "високорискови индивиди, изключени от кандидатстването".


Една от категориите включва хора, заемащи обществена длъжност. За тях се смята, че носят риск от корупция заради известността и влиянието си. Кипър вече изключва и хора, осъждани или разследвани в страната си, свързани с незаконна организация, или такива, които са обект на международни санкции.


Втората проверка включва около 2 хил. притежатели на паспорти, посочи Петридис. Най-голямата група кандидати са руснаци и китайци.


За малайзиеца се подозира, че е бизнесменът Джо Лоу, издирван във връзка с голям инвестиционен скандал. Във вторник кипърският вестник "Политис" съобщи, че той е получил кипърски паспорт.


Руският ежедневник "Российская газета" писа, че милиардерът и руски бизнесмен Олег Дерипаска също е кандидатствал за кипърски паспорт.


Кипър започна да прилага схемата за "златни паспорти" в опит да подпомогне възстановяването си от финансовата криза през 2013 г. В резултат почти 4 хил. неевропейски граждани (инвеститори и членове на семействата им) получиха кипърски паспорти, а страната спечели около 6 милиарда евро.

Източник: dnevnik.bg

В категории: Новините, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код