7 фантастични причини да похапваме ревен


Сподели:
10 Юли 2018, Вторник
Ревенът е богат на витамин С, витамин В-комплекс, витамин К, калий, калций, магнезий и много други важни минерали и витамини, от които тялото ви се нуждае, за да е в отлична форма

Ревенът съвсем скоро може да се присъедини към списъка на суперхраните, тъй като е богат на хранителни вещества, които са полезни за здравето, пише „Уоманайтли“.

Ревенът (Rheum Palmatum L.) е многогодишно тревисто растение от семейство Лападови, което има мощен корен, едри листа и дълги месести дръжки.

Ако климатът е топъл, ревенът може да расте целогодишно. При по-хладен климат пък започва да расте в началото на пролетта.

Ревенът може да се консумира в пай, в крем, в сладкиш, в салата или в супа. Със сигурност може да го добавите в много рецепти. Ако пък не ви се готви, може да го похапвате и суров (много хора нямат представа, че може да се консумира и по този начин).

Вкусът на ревена обаче е леко кисел, за да го подсладите, може да го комбинирате с най-различни плодове.

Ревенът е богат на витамин С, витамин В-комплекс, витамин К, калий, калций, магнезий и много други важни минерали и витамини, от които тялото ви се нуждае, за да е в отлична форма.

Растението съдържа и мощни антиоксиданти – като ликопен (който се съдържа и в доматите) и антоцианин, които помагат за доброто здраве на целия организъм.

И още една добра новина – ревенът е с ниско съдържание на мазнини и калории и е идеален по време на диета.

Ето 8 фантастични причини да прибавим и ревен в дневното си меню, пише „Уоманайтли.“

1. Помага за здрави зъби и кости

Тъй като е с високо съдържание на калций, ревенът помага за здравето на костите и зъбите през цялата година. Недостигът на калций е често срещан проблем в наши дни. Ето защо е хубаво да добавите в менюто си храни, които са богати на калций.

2. Помага за здравето на очите

Ревенът е отличен източник на витамин А, който е важен за здравето на очите. Растението съдържа бета-каротин, лутеин и зеаксантин, които също помагат за доброто зрение и намаляват риска от развитие на свързаната с възрастта макулна дегенерация (дегенеративно заболяване на ретината, което причинява прогресивна загуба на централно зрение).

3. Подпомага имунната система

Ревенът е сред най-добрите източници на витамин С, който засилва имунната система. По време на пролетния сезон, когато защитата на организма е по-слаба, трябва да включите в менюто си повече храни, които са богати на този витамин.

4. Помага за здраво сърце

Ревенът има много ниско съдържание на калории и мазнини, а и съдържа мощни антиоксиданти – като антоцианин и ликопен, които намаляват риска от развитие на сърдечни заболявания.

5. Помага при високо кръвно налягане

Съдържащият се в ревена калий помага за намаляване на високото кръвно налягане. Е, няма как да излекувате хипертония със салата от ревен, но проучванията показват, че консумацията на растението в умерени количества влияе позитивно върху кръвното налягане.

6. Предотвратява запек

Ревенът има добри слабителни свойства и може да предотврати запек или да ви помогне да се справите с него. Растението подобрява апетита, помага за доброто здраве на храносмилателната система и облекчава болки в стомаха.

7. Универсален е!

Една от най-добрите причини да похапвате ревен редовно – той е евтин и универсален. Може да го добавите в солени или в сладки рецепти, в салати или в пайове, в сосове, в пици, в орис, може да го консумирате и като сок.

Пробвайте и сами ще забележите какви са ползите от него, съветва „Уоманайтли“.

Вижте още полезни съвети за здравословен живот.
.
Източник: „Уоманайтли“


В категории:

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код