Ароматната къпина – малкият плод с големи здравословни ползи


Сподели:
10 Май 2018, Четвъртък
Горската къпина е много здравословна и помага при бронхит, ангина, диария, колит и гинекологични болести

Прекрасната и ароматна горска къпина е много вкусна, но и много полезна за човешкото здраве. Това се дължи на факта, че вкусният тъмен плод съдържа много витамини. И както всички горски плодове, той има ред здравословни достойнства, на които трябва да се доверите.

Вкусната къпина съдържа много повече витамин Р, отколкото малината. Освен това, в тъмните плодове има витамини К, А и С. Заради тези си качества именно къпината се използват от древността като много добро средство за намаляване на температурата.

Плодът се използва не по-малко ефективно от малината при лечение на настинка. Вкусният плод съдържа органични киселини като салицилова, лимонена и винена.
В него има също така пектинови вещества и биофлавоноиди. Всичко това превръща ароматната къпина в чудесен източник на антиоксиданти, които помагат на организма да се отърве от свободните радикали и да забави процесите на стареене, както и да засили имунитета.

Горската къпина съдържа много полезни микроелементи, сред които фосфор, калий, мед, магнезий. Затова консумацията на къпини спомага за нормализирането на състоянието на централната нервна система.

Благодарение на полезните вещества, които съдържа, горската къпина подобрява кръвообращението, влияе добре върху паметта и съня. Листа от къпина активират храносмилателните процеси. При невроза се препоръчва да се пие чай от листа от къпина. Една чаена лъжичка сухи листа се заливат с 200 милилитра гореща вода и след 5 минути се прецеждат.

Сокът от къпина е полезен при бронхит, ангина, грип, както и при диария, колит и при някои гинекологични проблеми. С него не бива да се прекалява, ако страдате от чувствителен стомах или гастрит.
Източник: lechitel.net

В категории: , ,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код