Студено пресован зехтин: намалява болката, лекува акне, предпазва от рак


Сподели:
17 Август 2018, Петък
Студено пресованият Екстра Върджин зехтин е източник на здраве и красота


Гърция консумира повече зехтин от всяка друга страна (около 26 литра на глава от населението годишно), а известно е, че средиземноморската кухня носи по-малък риск от злокачествени, сърдечно-съдови заболявания, поява на Паркинсон или Алцхаймер. Наскоро списание "Ню Йорк Таймс" съобщи, че жителите на гръцкия остров Икария просто "забравили" да умрат благодарение на зехтина.

"Моето семейство в Гърция пие половин кафеена чашка студено пресован зехтин дневно и топла вода, в която има изцеден лимон. Наистина, тази рецепта помага да се притъпи чувството на глад и хората да се чувстват добре и здравословно", казва телевизионият редактор, Кат Кора.


Зехтинът намалява  болката и действа противовъзпалително

Центърът за химически сензори Монел съобщи, че ибупрофените имат същите противовъзпалителни свойства както зехтина, въпреки че те като субстанции са напълно различни. Полифенолите в маслиновото масло действат на същите рецептори в задната част на гърлото, така че се случва хората да имат чувство за гъделичкане докато поглъщат зехтина.
Маслото от маслинови корени съдържа най-много полифенол и се използва  и в процедурите за разкрасяване на кожата и косата.

Зехтинът предпазва от разболяване от рак

Точката на разграждане на зехтина е почти 400 градуса по Целзий, докато например маслото от рапица започва да се разгражда на 200 градуса. При загряване на маслото се отделят отровен дим и вредни свободни радикали.

Ако имате рецепта, която изисква използването на олио или масло, можете просто да ги замените със зехтин. Вместо посоченото количество масло, например, използвайте ¾ зехтин  и ще намалите калоричността, наситените мазнини и лошия холестерол.

"Lite"  зехтин (отнася се за цвета и вкуса) не означава по-здравословен

Този зехтин има същото съдържание на холестерол и мазнини - около 120 калории на лъжица.

Етикетите на бутилките със зехтин често са подвеждащи

"Произведено в Италия" не означава, че зехтинът е с по-добро качество. Освен това с по-дребен шрифт може да бъде написано, че се съдържа и  масло от Испания, Гърция, Мароко и Тунис.

Това означава, че по-голямата част е произведена на друго място, преди да бъде транспортирана в Италия, където получава луксозна опаковка и красив етикет.

Изследване от миналата година показва, че над 65% от зехтина с допълнителен маркер Върджин (получава се от пресоване на здрави плодове, а киселинността на свободните мастни киселини е не повече от 0,8%), всъщност не е вярно.

Например  "екстра Вирджин зехтин, обогатен с розмарин" не означава наистина допълнително Върджин олио.

Внимавайте с начина на съхранение на зехтина и със срока на годност

В прекалено осветени магазин може да се стигне до процес на окисляване, ако зехнитът престоява дълго.

Ако съхранявате зехтина на хладно и тъмно място, доброто качество на неотворената бутилка може да се запази до  две години. Когато отворите бутилката е желателно да я изразходвате за няколко месеца.

Зехтин срещу акне

Направете смес за маска от четири супени лъжици сол и три супени лъжици зехтин. С пръсти нанесете на лицето и оставете две минути. След това измийте със сапун и топла вода. Маската поставяйте ежедневно седем дни, а след това два до три пъти седмично. Скоро ще имате видимо подобряване на кожата на лицето.

Източник: e-zdravey.com

В категории: Здраве, , , , , ,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код