Брашно от лимец – за сърдечносъдово здраве


Сподели:
17 Юли 2017, Понеделник
Лимецът е древна зърнена култура, която има характерен леко сладникав вкус. Брашното от лимец се използва като заместител на бялото или пълнозърнестото за приготвяне на хляб. В сравнение с пшеничното брашно, това от лимец е по-богато на много хранителни вещества, като протеини и минерали.


Всяка порция от 100 г брашното от лимец осигурява приблизително 5,5 мг ниацин или витамин B3, което е с 5% повече, в сравнение с брашното от пшеница. Това се посочва в данни на проучване от 2008 г., публикувано в Acta Scientiarum Polonorum. Препоръчителното дневно количество ниацин е 20 г.

Подобно на останалите витамини от B-групата, ниацинът подпомага енергийния метаболизъм, както и различни други функции в организма. В това число влиза образуването на полови и стресови хормони в надбъбречните жлези.

Витамин B3 е необходим и за подобряване на кръвообращението и намаляване нивата на „лошия“ холестерол.

Според данните на статия, публикувана в Journal of Agricultural and Food Chemistry през 2005 г., брашното от лимец предоставя по-високи нива на определени минерали, включително мед, желязо, цинк, магнезий и фосфор.

Споменатите минерали се намират естествено в триците от лимец. Тези микронутриенти са необходими на организма, за да изпълнява различни функции и да поддържа здравето на нервите, мускулите, костите, както и сърдечносъдовото здраве.

Брашното от лимец е високо разтворимо във вода, което му свойство го прави лесно за усвояване от организма. То предоставя по-голямо количество разтворими фибри, в сравнение с пълнозърнестите брашна, твърдят изследователи.

Разтворимите фибри са особено полезни за понижаване нивата на вредния холестерол в кръвта, както и относно регулирането на нивата на кръвната захар.Източник: puls.bg

В категории: Здраве, ,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код